Min Metode

Kognitiv terapi har et solidt videnskabeligt grundlag, og det er en terapiform, hvis effekt er veldokumenteret. Især har den vist sig virksom i forhold til behandling af depression, lavt selvværd og en lang række angstlidelser som social angst, panikangst, agorafobi, helbredsangst, generaliseret angst, fobier og OCD.

I terapien vil vi have et fokus på de nuværende udfordringer, du står i, og de symptomer, der opstår som følge heraf.
I den første samtale vil vi typisk kortlægge netop disse problemer og udfordringer. Det kan være særlige situationer, du oplever svære, bestemte følelser, kropslige symptomer, tanker eller adfærdsmønstre, som reducerer din livskvalitet, og som vi skal arbejde videre med sammen.

Du vil blive introduceret for viden, konkrete strategier og redskaber, som skal hjælpe dig til at tilgå dine udfordringer på en ny måde, og som vil være med til at gøre en forskel for dit humør og dit mentale velvære. Du vil få udvidet din “værktøjskasse” og blive mere bevidst om hvilke af dine nuværende strategier, der henholdsvis forstærker eller afhjælper dine symptomer.

En forudsætning for at vi til fulde udnytter terapiens potentiale er, at den viden og de redskaber, du introduceres for i terapien, bringes med ind i din hverdag. Derfor vil vi også i slutningen af hver samtale sammen udforme en overskuelig “hjemmeopgave”, en slags opmærksomhedspunkt, der skal være med til at sikre, at du bevæger dig i den retning, du ønsker dig. På den måde sikrer vi, at den nyerhvervede viden slår rødder.

Selv om terapiens fokus som udgangspunkt er på de udfordringer, du står i nu, vil vi også undersøge, om der er særlige temaer eller problematikker, som går igen på tværs af de vanskelige situationerne. Ofte vil der være gentagelser i forhold til underliggende antagelser omkring eksempelvis perfektionisme, behovet for kontrol eller higen efter andres accept, som man kan “slå sig på” igen og igen. Disse antagelser afspejler vores værdier, og kaldes leveregler. Hvis de bliver for rigide, kan de gå hen og skabe problemer for os.

Sammen vil vi kortlægge dine leveregler, og undersøge hvilke konsekvenser, de har for dit liv. Vi vil se på hvilke situationer de opstår i, hvordan dine tanker og handlemønstre ser ud når levereglen er aktiv, og undersøge både fordele og ulemper ved den nuværende måde at gøre tingene på.

Mange af vores leveregler er implementeret tidligt i livet, og vi har måske ikke været bevidste om dem eller den betydning, de har får vores mentale velvære. Hvis vi får kortlagt de uhensigtsmæssige leveregler og konsekvenserne ved disse, kan vi nu på et mere oplyst grundlag tage stilling til, om der skal justeres på dem, og i så fald hvordan en omskrivning af disse, vil se ud helt konkret, hvis de skal implementeres som nye adfærdsmønstre i din hverdag.

Det kan også være, at du er fuldstændig klar over, at du fx. stiller alt for høje krav til dig selv, påtager dig et for stor ansvar for den gode stemning, ellert du alt for ofte går på kompromis med dit eget behov, for at gøre andre glade. Du er klar over de uhensigtsmæssige leveregler og er smertelig bevidst om konsekvenserne ved dem, men er ikke i stand til at ændre på det.

Sammen finder vi opgaver, der er håndterbare, og som udfordrer din nuværende leveregel. Arbejdet har til formål, at du tilegner dig en mere hensigtsmæssig handlepalet, som sikrer at dit humør og selvværd ikke lider overlast.

Inden vi afslutter forløbet, vil vi samle den viden, du har tilegnet dig i terapien, så du har en helt klar ide om, hvad du skal fortsætte med, for at din bedring kan være stabil og vedvarende.

Jeg glæder mig til samarbejdet.